Merlot – info

 • domaca vina prodaja
 • domaca vina prodaja
 • domaca vina prodaja

OPIS:
Iako mu je aroma slična kaberne sovinjonu, merlo ima tendenciju da bude manje prepoznatljiv sa više biljnih tonova kako u aromi tako i u ukusu. Zrelost je presudan faktor – i nezrelo i prezrelo grožđe gubi na voćnoj i naginje ka biljnoj aromi. Takođe, zbog svoje prirodno niže kiselosti i generalno manje oporosti, u ustima ostavlja bujniji ukus. Jedna jako bitna osobina je i ta da jednom kad grozd dostigne punu zrelost, prezrevanje se dešava jako brzo, u roku od samo par dana. S obzirom na to da merlo ranije sazreva i u boci od kabernea, popularniji je kod konzumenata nego kod kolekcionara. Iako ima potencijal da dugo odležava, najčešće je spreman već posle 3 – 5 godina. Postoji i beli merlo koji se dobija na isti način kao i njegov poznatiji rođak, beli zinfandel. Grožđe se mrvi i, nakon kratkog kontakta sa pokožicom, dobijeni roze sok se otače iz šire kako bi fermentisao. Postoji i merlo blan, koji predstavlja nezavisnu belu sortu i čija jedina sličnost sa „pravim“ merloom leži u obliku listova. Svakako jedna od sorti vina koje ne treba izbegavati. .
SERVIRANJE:
Temperatura: od 16 do 18 ºC. Čase: Za puna zaokružena i zrela vina. Veličina čaše omogućava pravilno mešanje sa kiseonikom, kao i pravilan doživljaj tanina. Poželjno dekantirati vino zbog aeracije.
HRANA:
Služi se sa grilovanim ili pečenim crvenim mesom. Izuzetno prija uz sve vrste bifteka ili divljač, kao i specijalitete od jaretine i jagnjetine, uz crvena mesa u sosu od crvenog vina. Poseban užitak pruža uz crnu čokoladu sa visokim procentom kakaoa. Poslužuje se i uz jednostavna jela od piletine ili janjetine, ohlađen na temperaturu nešto nižu od sobne

Merlot

Poruči   


O vinu:  Kremasto šljivast, pa čak i nalik voćnom kolaču, kad odraste na nešto hladnijem vinogorju sazreli Merlot ume da podseti na Cabernet Sauvignon sa onim paprikastim primesama što će se pravilnim čuvanjem i pravovremenim konzumiranjem zaokružiti u čokoladne, borovničaste, kupinaste i crno-ribizlaste začinske užitke. Merlot je popularno vino laganog tipa i voćnih aroma u kojemu se obično mogu prepoznati intenzivne arome crne ribizle, šljive, trešnje, masline, pa i mente i duvana. Merlot je vrlo pitak i nije kiseo ni opor.

750.00din
Crveno – vino

 • Berba: 2012
 • Boja: Crveno
 • Kol. alkohola: 13.2
 • Kol. šećera: Suvo
 • Odležavanje: Inoks


 • Posle godinu ili dve dana starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju komleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke, i čak drvo kao što je hrast.
  Vrati se na vrh stranice
  Free Web Hosting