Sauvignon blanc – info


Sovinjon blank

Sauvignon blanc

OPIS:
Ova sorta daje osvježavajuca aromatična bela vina,sa visokom kiselošću, umerenim alkoholom, mine ralnim karakterom, sa suhim završetkom i aromama limuna i sveže posje cene trave.Imaju svetlo-žuckastu boju sa sivim i zelenim tonovima. Sovinjon blan je veoma popularna sorta u Francuskoj, a izvrstan je u proizvo dnji vina Sancerre i Pouilly fume. Jedna od najboljih vina od ove sorte proizvode se u dolini reke Loare i drugačija su od onih iz Bordoa, gde se sovinjon blan kupažira se semilionom. U poslednje vreme ova sorta veoma je napredna i na Novom Zelandu u podrucju Marlborough, te u delovima Australije i Južne Afrike.
Sovinjon beli je sigurno, uz šardone, u poslednjih desetak godina jedna od najpopularnijih vinskih sorti grožđa. Naziv potiče od francuske reči „sauvage“ što znači „divalj“ i „blanc“ što znači „belo“ i spada u jednu od najstarijih francuskih sorti.

Među najstarijim sortama vinove loze na svetu ubrajaju se muskatne sorte koje danas broje preko 200 različitih varijeteta. Istorija vinove loze a i vina jednog muskata mnogo je duža nego što je na primer kaberne sovinjona blank.
Vrati se na vrh stranice
Free Web Hosting