Tamjanika – info

  • Domace vino tamjanika
  • Domace vino tamjanika
  • Domace vino tamjanika

OPIS:
Grozdje tamjanika, autohtona sorta aromaticnog ukusa i specificnog mirisa ovog muskatnog vina , pa vino dobijeno od ove sorte je pitko i harmonicno. Novo vino iz podruma Villa Vina, tamjanika prozračnih boja i lepršavih aroma, zlatno-zute boje - sa odsjajem jutarnjeg sunca, pravi predstavnik ove autohtone sorte. Vino rađeno sa posebnom pažnjom i ljubavlju.
Bela tamjanika potiče iz Francuske. Rasprostranjen je u svim zemljama sveta, no ne mnogo. Kod nas se sporadično sreće. Ima srednje krupan grozd (130-200g), valjkastog oblika. Bobica je srednje krupna, pokožica dosta debela, žutozelene boje. Sazreva u III epohi. Nakuplja 20-24% šećera sa 5-7g/l ukupnih kiselina. U fazi suvarka može imati i 30% šećera. Tada se koristi za spravljanje prirodnih dezertnih muskatnih vina.

SERVIRANJE:
Temperatura: od 16 do 18 ºC. Čase: Za puna zaokružena i zrela vina. Veličina čaše omogućava pravilno mešanje sa kiseonikom, kao i pravilan doživljaj tanina. Poželjno dekantirati vino zbog aeracije.

HRANA:
Kao retko koja sorta tamjanika trpi najrazličitiju vrstu hrane. Razlozi leže u mnogostranosti sorte: muskatne arome, prijatne i sveže kiseline, voćne i cvetne note, blagi začinski nagoveštaj pa sve to može naći svoje mesto tokom celog obeda ' od predjela do dezerta.

Tamjanika

Poruči   


O vinu:  Kraljica srpskih vinograda. Tamjanika je pitko i harmonično vino slamnasto-žute boje, veoma prijatnog ukusa i mirisa na bosiljak i posebne slasti. Spoj tradicije i podneblja gde je nastala, na sunčanoj strani naših vinograda. Tamjanika je izuzetno jako vino neponovljivog ukusa, koje se preporučuje u umerenim količinama Lepo se slaze sa ribom i morskim plodovima

799.00din
Nagradjeno – vino

  • Srebrna medalja na Novosadskom sajmu 2011. i 2012. godine
  • Bronzana medalja na sajmu u Sofiji 2011. godine.


  • Posle godinu ili dve dana starenja, purpurna boja se razvija u intenzivnu tamnu rubinsku boju, a na mirisu se javljaju komleksnije arome koje nagoveštavaju cimet, čokoladu, sladić, cveće, tamno voće, biljke, i čak drvo kao što je hrast.
    Vrati se na vrh stranice
    Free Web Hosting