Tamjanika – info

  • prodaja vina od grozdja tamjanika
  • prodaja vina od grozdja tamjanika
  • prodaja vina od grozdja tamjanika

Tamjanika

Tamjanika

OPIS:
Tamjanika je stara pitoma vrsta vinove loze (grožđa). Ima poseban ukus i miris (oseća se na nekoliko metara kada je zrelo), odakle i naziv. Počinje da zri sredinom septembra, a na zrelim zrnima pokožica puca. Potpun ukus i miris (skoro nadimljen) se mogu osetiti tek kad plod u potpunosti uzri i kad dostigne punu slast, a to je negde sredinom oktobra. Zrna su skoro pravilne lopte, veličine 10-15mm, a ponekad čak i do 20. Od ovog grožđa se pravi istoimeno vino.
U Župi su sačuvane pristojne površine zasađene tamjanikom, nije iskorenjena ili dovedena na ivicu propasti, a negdašnji kombinati nisu bili zainteresovani da proizvode masovno vino od nje, tako da njeno ime i dalje izaziva poštovanje. U pravo vreme, nekoliko malih vinara, medju kojima i "Villa vina" , počelo je da unapređuje tehnologiju i proizvodi vrlo dobro vina, koja su brzo postala popularna kod novostvorene vinske publike u Srbiji.

Tamjanika, temjanika ili tamnjanika
Samo su neki od lokalnih naziva za belu sortu koja se smatra najperspektivnijom u smislu izgradnje snažnog lokalnog vinskog brenda u Srbiji. Sve je tu, ima lako pamtljivo i zvučno lokalno ime, autohtona je (što ne znači da je i endemska – dakle, ima je i u drugim regionima), dopadljiva kao i prijemčiva širokom krugu potrošača zbog karakterističnog muskatnog mirisa i – što je dosta važno -nema reputaciju sorte za jeftina, masovna vina, što je sa mnogima ovde nažalost slučaj.
Tamjanika sasvim sigurno ne potiče iz Srbije, to ja zapravo lokalni klon, sa lokalnim imenom, internacionalne sorte koja se zove beli muskat sitnog zrna, odnosno Muscat Blanc à Petits Grains na francuskom, sa podugačkom listom sinonima, od kojih su najpoznaiji muskat de frontinjan i muskat kaneli. Naše ime dobila je zahvaljujući tamjanu, mada retko na njega zaista i miriše. Malo ljudi u Srbiji zna da je to sorta od koje se pravi italijanski moskato d'asti, zatim penušavi klaret d di iz srednje Rone, kao i muskatno vino sa grčkog ostrva Samos.
Vrati se na vrh stranice
Free Web Hosting