Sve sto trebate znati o internet prezentaciji!

Vazno upozorenje!

(Sajt je postavljen na slobodan server (koji sadrzi pop-up reklamne prozore) pa je ponekad potrebno refresovati stranicu (Ctrl+R) da bi se videla u originalnom izgledu, to se nece desavati kada se sajt prebaci na placeni domen) x

Šta je to dobar Web sajt i šta on mora sadržati?

Globalizacija, razvoj interneta i telekomunikacija su uticali na privredu svuda u svetu. Prisustvo na internetu danas je postalo jedan od presudnih faktora uspeha na tržištu, bez obzira na veličinu kompanije ili delatnost kojom se bavi. Investicijom u web sajt, više niste ograničeni na svoj grad ili zemlju - Vaša firma lako i brzo postaje dostupna svima na svetu. Web sajt je ogledalo firme i može mu pristupiti svako ko ima internet, bez obzira na udaljenost, radno vreme ili broj posetilaca.
Za pravljenje zaista dobrih web sajtova, potrebno je da poznajete principe: marketinga, dizajna i psihologije kupaca.
Isto tako važno je i da budete u toku sa internet trendovima. Internet se, kao i svet u kome živimo, stalno menja. Uspešne formule za pravljenje sajtova iz prošlosti mogu biti kontraproduktivne u budućnosti.
Dobar web sajt je onaj koji Vaši kupci lako pronalaze na internetu i koji komunicira sa njima. Web sajt štedi Vaše vreme, jer ostvaruje kontakte sa kupcima po ceo dan i noć omogućavajući Vam da se posvetite drugim važnijim poslovima.


 • Prvi korak u izradi novog web sajta je analiza vaših potreba, odnosno koje ciljeve želite da postignete njime. Naredni: moje upoznavanje sa vašom firmom i delatnošću, sa vašim proizvodima ili uslugama.
 • Sledeće što treba definisati su sadržaj, struktura i način funkcionisanja sajta. To znači da treba odrediti broj strana, menije i posebne elemente (module) kao i njihov raspored na sajtu. Pre ovoga, bilo bi veoma dobro odrediti naziv samog sajta kao i domen koji će imati.
 • Sledi definisanje likovno-grafičkog rešenja, odnosno kako će novi web sajt izgledati. To podrazumeva precizan izbor boja, slika, slova, simbola i ikonica koje bi morale da budu u skladu sa vašim korporativnim identitetom.
 • Sledeći korak u izradi vašeg web sajta podrazumeva prikupljanje potrebnog materijala. Svaka informacija može biti od velike koristi pri pisanju teksta za sajt, a slikama, ilustracijama i fotografijama, koje moraju biti profesionalno urađene, traba takođe posvetiti veliku pažnju.
 • Naredni korak je neposredna izrada sajta na "lokalu", njegovo stalno testiranje tokom rada i, na kraju, njegovo postavljanje na udaljeni server hosting provajdera.
 • Posle "prebacivanja" sajta sa lokalnog hosta na "živi server" neophodno je njegovo naknadno testiranje, svih njegovih navigacija, funkcija, modula i linkova i to na raznim pretraživačima interneta (brauzerima) i računarskim platformama a, u našem slučaju, još i na tabletima i pametnim mobilnim telefonima. Obično, tada treba odraditi i sitne prepravke i konačno - pustiti sajt "u rad".
 • Tada sajt treba prijaviti na najvažniji internet pretraživač (Google... pa i drugi) i, ako već prethodno to nije urađeno, obavezno uraditi SEO optimizaciju.
 • Sve ove korake radimo zajednički. Tokom izrade sajta neposredno sarađujemo kako bismo došli do pravih odluka i rešenja.


 • Zašto trebate baš ovaj sajt?

  Sa ovim web sajtom cete biti prvi na prvoj strani Google pretrazivaca! Ovaj web sajt je prilagodjen automatskoj sinhronizaciji za sve screen formate pregledavanja: mobilne telefone, tablete, iphone ili kucne racunare!


  Za stranice sa vinom, grozdjem i zestokim picima data je po jedna stranica na uvid:

 • vino Cabernet Sauvignon;
 • grozdje Cabernet Sauvignon;
 • zestoko pice Viljamovka;
 • Ostale stranice su u istom formatu i dizajnu.

  x

  Da bi web sajt bio uspešan, mora da zadovolji više kriterijuma. Tri najvažnija su:
 • dizajn
 • sadržaj
 • navigacija
  Dizajn je slika Vaše firme na internetu. Posetioci sajta umnogome cene kredibilitet i poslovnost Vaše kompanije kroz web dizajn. Loše dizajniran web sajt narušava imidž Vaše kompanije, te zato morate biti oprezni kada je u pitanju web dizajn. Dizajn je proces koji započinje sagledavanjem koncepta budućeg sajta, planiranjem sajta i na kraju dizajniranjem. Postoji dosta elemenata koje treba uskladiti prilikom dizajniranja sajta: izbor tehnike koja će se koristiti za izradu, sadržaj u vidu teksta, fotografije, animacije itd.


  Sadržaj je razlog dolaska posetioca na Vaš web sajt. Način na koji je napisan sadržaj može da utiče na uspeh Vašeg sajta. U zavisnosti da li je sadžaj kvalitetan ili loš zavisiće i rangiranje Vašeg sajta na internet pretraživačima, a time i broj poseta sajtu. Dobar sadržaj treba da animira kupce i podstakne ih na akciju.


  Navigacija web sajta je važan element koji ne smete zanemariti. Elementi web sajta kao sto su header, navigacioni meni, sadržaj, footer i ostali, treba da imaju logičan raspored. Posetilac ne sme biti zbunjen i dezorijentisan, jer može jednom akcijom, jednim klikom miša napustiti Vaš web sajt.

 • 10 osnovnih elemenata koje Websajt mora sadržati:

  1. Naslov web stranice

  1. Naslov web stranice

  Prvi element koji posetioci Vašeg sajta vide jeste naslov. Naslov mora opisivati šta se nalazi na njoj. To je osnovni element Vašeg websajta. On pomaže posetiocima da odrede šta ih interesuje na Vašem websajtu. Naslov web stranice mora biti jasan, koncizan i i da ima smisao. U okviru njega morate da napišete ključne reči koje će privući Vaše potencijalne kupce.

  2. Jednostavna navigacija

  2. Jednostavna navigacija

  Ništa neće oterati posetioca Vašeg sajta kao konfuzna ili komplikovana navigacija na sajtu. Kada Vaš websajt poseti potencijalni kupac, potrebno je da u svakom trenutku zna na kojoj se stranici nalazi i da jednostavno pronađe stranice koje je već posetio. Navigacioni meni mora da bude pristupačan i jednostavan za razumevanje. Trebalo bi da bude na svakoj stranici Vašeg websajta i lociran na istom mestu Web stranice.

  3. Efektivan sadržaj

  3. Efektivan sadržaj

  Reči kojima opisujete Vaš proizvod ili uslugu osnovni su preduslov uspeha Vašeg biznisa. Opis će pomoći ili odmoći potencijalnom kupcu da naruči Vaš proizvod ili uslugu.

  4. Jednostavan proces kupovine i naručivanja

  4. Jednostavan proces kupovine i naručivanja

  Ukoliko posetioc želi da kupi Vaše proizvod ili uslugu, pomozite mu da to učini. Ne ostavite ga u nedoumici. Potencijalnom kupcu morate objasniti šta je potrebno da uradi, i to na najjednostavniji mogući način. Ukoliko želi da kupi proizvod, pomozite mu tako što ćete nazvati link: KLIKNITE OVDE za naručivanje proizvoda "X". Dostavite mu jasne i precizne instrukcije kako da naruči proizvod i navedite mu šta može očekivati prilikom klika na neki link koji ga vodi na stranicu za naručivanje.

  5. Korisne fotografije

  5. Korisne fotografije

  Fotografije i slike mogu pomoći Vašim kupcima da dožive Vaš proizvod ili uslugu,Obavezno treba da postavite fotografije proizvoda koji prodajete. Atraktivne fotografije mogu značajno pomoći prodaji Vašeg proizvoda. Ukoliko prodajete više proizvoda, koristite galerije fotografija i fotografije sa linkovima koji pritiskom omogućavaju uvećanu fotografiju Vašeg proizvoda.

  6. Prijava na newsletter

  6. Prijava na newsletter

  Većina posetilaca koji se prvi put nađu na Vašem sajtu neće izvršiti kupovinu. Oni obično dolaze kako bi se informisali o Vašoj ponudi. Da biste zadržali kontakt sa potencijalnim kupcima, pronađite način da prikupite njihove e-mail adrese., Jedan od načina jeste da se prijave za besplatni elektronski magazine, tj. newsletter. Drugi način je da im ponudite da besplatno downloaduju neki proizvod. Na ovaj način dobijate šansu da ih imate u Vašoj bazi i redovno obaveštavate o novim proizvodima, uslugama, promocijama kao i da zadržite kontakt sa njima. Opcija prijavljivanja daje Vam odličnu priliku da posetioci sajta postanu Vaši kupci i da time maksimizujete Vašu prodaju.

  7. Svedočenja kupaca

  7. Svedočenja kupaca

  Svedočenja kupaca. Odličan način da izgradite kredibilitet Vaše firme, tj. da uverite Vaše kupce da prodajete proizvode ili usluge koji zaista vrede je da uključite komentare zadovoljnih kupaca koji objašnjavaju kako mu je Vaš proizvod ili usluga pomogao da poboljšaju kvalitet svog života. Ispod komentara upišite imena Vaših zadovoljnih kupaca, a ako je moguće i njihove fotografije. Ovim ćete povećati kredibilitet Vaših proizvoda i usluga.

  8. Stranica o nama

  8. Stranica o nama

  Stranica o nama. Posetioci su u većini slučajeva skeptični prilikom kupovine preko interneta, jer se na ovaj način gubi lična interakcija ili poslovanje licem u lice. Najbolji način da uverite posetioce ko ste i šta radite jeste da uključite stranicu O NAMA koja sadrži osnovne informacije o Vama, Vašim zaposlenima i Vašem poslovanju.

  9. Stranica pitanja i odgovori - FAQ

  9. Stranica pitanja i odgovori - FAQ

  Obavezno treba da postavite stranicu pitanja i odgovori koja sadrži osnovna pitanja posetioca sajta u vezi Vaših proizvoda ili usluga.

  10. Vaši kontakt podaci

  10. Vaši kontakt podaci

  U cilju izvršenja prodaje i izgradnje Vašeg kredibiliteta, postavite potpune informacije o načinima kontaktiranja Vaše firme. Ovo podrazumeva broj telefona, broj faxa, poštansku adresu, i e-mail adresu. Neka kontakt informacije budu postavljene na svakoj stranici, ako je to moguće.

  Vrati se na vrh stranice
  Free Web Hosting